FREDSRIKET MOROKULIEN

grans flaggor

300 meter från Morokuliens värdshus hittar du Morokuliens Infocenter exakt mitt över den svensk-norska gränsen.

Här hittar du mer spännande information om Morokuliens historia och här kan du även köpa ett äkta Morokulien-pass.

 • MOROKULIEN
  MOROKULIEN
 • MOROKULIEN
  MOROKULIEN
 • MOROKULIEN
  MOROKULIEN
 • MOROKULIEN
  MOROKULIEN
 • MOROKULIEN
  MOROKULIEN
 • MOROKULIEN
  MOROKULIEN

Fredsriket Morokulien

Fredsmonumentet i Morokulien ligger alldeles intill Morokuliens värdshus och invigdes 1914 som en symbol för den då 100-åriga freden mellan Norge och Sverige.

Den 16 augusti 1914 anlände ett 70 representanter från Norska och Svenska myndigheter som tillsammans med 12 000 besökare bevittnade invigningen med tal från bland annat Biskop von Schéele, Svenska Freds och Skiljedomstolens ordförande Carl Sundblad, samt Norges Stortingspresident. J. Lövland.

Under andra världskriget respekterades monumentplatsen av de tyska soldaterna och det var den enda plats där det fanns någonsomhelst möjlighet för ett svenskt-norskt par att gifta sig.

Vid krigsslutet 1945 besökte Folke Bernadotte ett fredsmöte vid monumentet med cirka 13 000 åhörare.

1959 var det dags för den svensk-norska succén "Över alla gränser" att ha premiär. Lennart Hyland och Randi Kolstad ledde programmet och platsen gavs namnet Radioriket Morokulien. Där namnet skulle påvisa platsen där man hade moro/kul i norsk-svensk ordlek - Moro-kul-i-en. Vid den tidpunkten byggdes även en bensinstation, ett café och en amfiteater, samt de fyra stenar som markerar rikets gränser.

Fredsriket har eget pass som man kan ansöka om, eget frimärke och en radiostation som är världsunik genom att vara den enda radiostation med två anropssignaler - en norsk och en svensk.

Välkommen till Morokulien.

 

Viss fakta hämtad från skrift av Fredsplatsens vänner 2006